“NeoKlasik Teknoloji”
Ana Sayfa | NeoKlasik Teknolojik Manifesto | Bilgisayar | İnternet Terimleri Sözlüğü | Microsoft | Windows | MS-DOS | IBM OS/2 | Apple | Be | Haiku OS | Linux | Günce | S.S.S | Gönderin
Be Inc. 1990’dan 15 Kasım 2001'e kadar faaliyet göstermiş ABD merkezli bir bilgisayar ve yazılım şirketidir. BeOS işletim sistemi ve BeBox adlı bilgisayarıyla tanınmıştır. Kurucuları eski Apple çalışanları Jean-Louis Gassée (Eski Macintosh Geliştirme Başkanı) ve Steven Sakoman’dır. (Newton MessagePad'in geliştiricisi.) Be, yeni nesil dijital içerik ve medya tasarım araçları için yeni temeller oluşturmaya odaklanmış bir yazılım şirketiydi.
Be Inc.’ın amacı özel bir donanım platformu üzerinde C++ programlama dilini kullanarak yeni bir işletim sistemi geliştirmekti. Bunun üzerine şirket BeOS’u geliştirmiştir. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Japonya’da sektör lideri mühendisler ve iş yöneticilerinden oluşan bir ekiple şirket, mevcut bilgisayar mimarilerinin sınırlamalarını ortadan kaldırmaya ve bilgi ve eğlence cihazları için yeni bir fiyat/performans seviyesi sunmaya kendini adamıştır. Be’nin merkezi Menlo Park, Kaliforniya'dayken, Paris ve Tokyo’da da ofisleri bulunmaktaydı.
Be'nin işletim sistemi BeOS, Ekim 1995’te Agenda 95’de tanıtıldı. İşletim sisteminin demosu çok işlemcili donanım üzerinde yapılmıştı. BeOS için özel olarak BeBox bilgisayarı geliştirilmişti. BeOS için ilk genel geliştirici sürümü Nisan 1996’da dağıtıldı. Ağustos 1996, Power Macintosh donanımı için BeOS’un tanıtıldı ve Ocak 1997’de toplam 2000 adet civarı üretilmiş olan BeBox’ın üretimi ilgisizlik ve IBM/PC’ye uyumsuzluğu nedeniyle durduruldu. 14 Temmuz 1997’de PowerPC için BeOS ilk genel, ticari sürümü piyasaya sürüldü, BeOS Önizleme Sürümü 2, aynı yılın sonlarında, Ekim 1997’de duyuruldu. Mart 1998’de BeOS, Intel mimarili işlemciler için BeOS’un ilk sürümü ve Be’nin ilk platformlar arası yazılım sürümü olan BeOS Release 3 piyasaya sürüldü. Aynı yılın sonlarında, Kasım 1998’de Be, ürünün en son büyük sürümü olan ve diğer birçok yeni özelliğin yanı sıra yeni yüksek performanslı Media Kit’i içeren BeOS Release 4’ü tanıttı. Haziran 1999’da BeOS 4.5’in piyasaya sürülmesiyle gerçek zamanlı dijital çoklu ortamda Be Inc. çıtayı arşa yükseltti. 20 Temmuz 1999’da Be Inc., 6.000.000 hisse senedi ile halka açık bir şirket oldu. (Nasdaq:BEOS) Ocak 2000’de Be Inc., internet cihazı pazarına odaklandığını duyurdu. Mart ayında, BeOS 5 piyasaya sürüldü ve internet üzerinden indirme yoluyla ücretsiz olarak kullanıma sunuldu. Bu o dönem kapalı kaynak koduna sahip ticari bir işletim sistemi için ilkti. BeOS kısa sürede 1.000.000’dan fazla kayıtlı indirmeye ulaştı. BeOS içeren dört milyondan fazla CD ile dünya çapında dağıtıldı.
Macworld Uk dergisinin de dahil olduğu birkaç kaynağa göre şirket adı olan “Be”, Jean-Louis Gassée ve Be’nin kurucusu Steve Sakoman arasında geçen bir konuşmada ortaya çıktı. Gassee aslında şirketinin adının "United Technoids Inc." olması gerektiğini düşünüyordu fakat Sakoman bu adı kabul etmedi ve daha iyi bir isim bulmak için sözlük karıştırmaya başladı. Birkaç gün sonra Gassee, Sakoman’a ne bulduğunu sorunca Sakoman artık yorulduğunu ve B’de bıraktığını söyledi. Bunun üzerine Gassee “Be güzel isim. Tamamdır” dediği rivayet edilmektedir.
1996 yılında Apple, teknik sorunları olan
Mac OS yerine yeni bir işletim sistemi arayışına başladı. Bu arayışı duyan
Be Inc.'in CEO'su Gassée, Apple CEO'su Gil Amelio'yla iletişime geçti. Apple
ilk başta 120 milyon dolar vermeyi teklif etti ve daha sonra teklifi 200 milyon dolara yükseltti.
Bununla birlikte, Be’nin toplam değerinin yaklaşık 80 milyon dolar olduğu
tahminlerine rağmen, Be Inc. CEO’su Jean-Louis Gassée, 500 milyon dolara yakın
bir fiyat, (275 ila 300 milyon dolar olduğu da söylenir.) Apple'da üst düzey bir görev
ve yönetim kurulu üyeliği isteyince müzakerelerin durduğu ve Apple'ın Be'den vazgeçtiği
iddia edilmektedir. (Gassée bu iddiayı reddetmiştir.) Apple
yönetim kurulu, Apple'ın kurucularından Steve Jobs'ın da ikna edici etkisiyle NeXTSTEP’in
daha iyi bir seçim olduğuna karar verdi ve 1996 yılında
400 milyon dolara
(Bazı kaynaklarda 429 milyon dolar olarak da geçer.)
NeXT’i satın aldı. Bu tarihi değiştiren olaydan birkaç yıl sonra 2001 yılında Be Inc. ekonomik nedenlerden
Palm’e yaklaşık 11 milyon dolara satıldı.
Günümüzde Be Inc. ve ürünlerinin fikri
mülkiyeti, 2005 yılında Palm Source’u satın alan Japonya merkezli bir firma olan
Access’e aittir.
Neklatek Bağlantıları
E - Posta
Telif Hakkı © 2014 - 2024 – Neklatek™ | Tüm Hakları Saklıdır.